Kontakt
Simone Louise Jensen
Center for Teknik og Miljø
Telefon: 98 45 63 78
E-mail: silj@frederikshavn.dk
Med aftalen om et Grønt Danmark står vi overfor et af de helt store puslespil med at arealomlægge til mere natur i hele Danmark. Det er en stor samarbejdsøvelse kommunerne skal løfte i fællesskab med Danmarks Naturfredningsforening, Landbrug og Fødevarer og Naturstyrelsen
Den Grønne Trepart er en ambitiøs aftale med et overordnet mål på landsplan om bl.a. at udtage 140.000 hektar lavbundsarealer inden 2030, plante 250.000 hektar ny skov inden 2045 og skabe mere sammenhængende natur.
På siden her kan du følge med og løbende blive opdateret på status med Grøn Trepart i Frederikshavn kommune.
Arbejdet med Grøn Trepart er på landsplan organiseret i 23 Lokale Treparter.
Frederikshavn Kommune indgår i den Lokale Trepart: Nordlige Kattegat og Skagerrak.
Hver Lokal Trepart består af:
Peter E. Nielsen, formand for Plan- og Miljøudvalget og Bent H. Pedersen, Plan- og Miljøudvalget, er valgt som repræsentanter for Frederikshavn Kommune.
Hjørring Kommune er formandskommune og sekretariatskommune for den lokale trepart.
Selvom arbejdet med Grøn Trepart er forankret i lokale treparter på tværs af kommuner, er det vigtigt også at sikre lokal forankring med særligt fokus på arealerne i Frederikshavn kommune.
Derfor har vi organiseret os med en mini-trepart – Frederikshavn Trepart, hvor kommunen mødes med lokale repræsentanter fra Danmarks Naturfredningsforening, Agillix, Naturstyrelsen og Forsyningen.
Det første møde i Frederikshavn Trepart afholdes ultimo marts/primo april 2025.
I 2025 er det særligt planlægningen, der er i centrum, så vi sikrer det rigtige fundament for arbejdet med at realisere arealomlægningen og udpege egnede projektområder.
Hver af de 23 lokale treparter godkender og leverer en Omlægningsplan indenfor den enkelte treparts geografi ultimo 2025.
En omlægningsplan skal forstås som en projektliste med skitseprojekter, der viser områder, som kan bidrage til at realisere målene i Grøn Trepart.
Der er forskellige tilskudsordninger og flere på vej - til realisering af projekterne omlægningsplanerne.
Det væsentlige er, at skitseprojekterne først kan gøres til virkelighed, når der er indgået frivillige aftaler omkring dem.
Derfor er omlægningsplanerne også dynamiske og vil efter 2025 løbende skulle justeres. I de tilfælde, indsatser ikke kan realiseres, skal de erstattes af andre.
Nye projekter kan tilføjes, når der kommer nye virkemidler, og eksisterende skitseprojekter kan erstattes, hvis de ikke kan gennemføres.
Den 1. juli 2025 skal de første skitseprojekter være indtegnet i det nye IT system MARS og ultimo 2025 skal Byrådet principvedtage de dele af omlægningsplanen, der er inden for egen kommunegrænse.
Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø peger på otte mulige indsatser til omlægningsplanerne for at realisere målene i aftalen om et Grøn Danmark.
Arbejdet med omlægningsplanerne skal tage udgangspunkt i det udmeldte indsatsbehov for kvælstof og potentialet for lavbundsprojekter.
I Frederikshavn kommune er der ikke meldt et behov for kvælstofindsatser ud, men der er potentiale for følgende indsatser til omlægningsplanen:
Hver måned kan du her læse en opdateret status på, hvordan arbejdet med Den Grønne Trepart skrider fremad i Frederikshavn Kommune.
Første opdatering ultimo marts 2025.