Kontakt
Simone Louise Jensen
Center for Teknik og Miljø
Telefon: 98 45 63 78
E-mail: silj@frederikshavn.dk
Med aftalen om et Grønt Danmark står vi overfor et af de helt store puslespil med at arealomlægge til mere natur i hele Danmark. Det er en stor samarbejdsøvelse kommunerne skal løfte i fællesskab med Danmarks Naturfredningsforening, Landbrug og Fødevarer og Naturstyrelsen
Den Grønne Trepart er en ambitiøs aftale med et overordnet mål på landsplan om bl.a. at udtage 140.000 hektar lavbundsarealer inden 2030, plante 250.000 hektar ny skov inden 2045 og skabe mere sammenhængende natur.
På siden her kan du følge med og løbende blive opdateret på status med Grøn Trepart i Frederikshavn kommune.
Arbejdet med Grøn Trepart er på landsplan organiseret i 23 Lokale Treparter.
Frederikshavn Kommune indgår i den Lokale Trepart: Nordlige Kattegat og Skagerrak.
Hver Lokal Trepart består af:
Peter E. Nielsen, formand for Plan- og Miljøudvalget og Bent H. Pedersen, Plan- og Miljøudvalget, er valgt som repræsentanter for Frederikshavn Kommune.
Hjørring Kommune er formandskommune og sekretariatskommune for den lokale trepart.
Selvom arbejdet med Grøn Trepart er forankret i lokale treparter på tværs af kommuner, er det vigtigt også at sikre lokal forankring med særligt fokus på arealerne i Frederikshavn kommune.
Derfor har vi organiseret os med en mini-trepart – Frederikshavn Trepart, hvor kommunen mødes med lokale repræsentanter fra Danmarks Naturfredningsforening, Agillix, Naturstyrelsen og Forsyningen.
Det første møde i Frederikshavn Trepart afholdes ultimo marts/primo april 2025.
I 2025 er det særligt planlægningen, der er i centrum, så vi sikrer det rigtige fundament for arbejdet med at realisere arealomlægningen og udpege egnede projektområder.
Hver af de 23 lokale treparter godkender og leverer en Omlægningsplan indenfor den enkelte treparts geografi ultimo 2025.
En omlægningsplan skal forstås som en projektliste med skitseprojekter, der viser områder, som kan bidrage til at realisere målene i Grøn Trepart.
Der er forskellige tilskudsordninger og flere på vej - til realisering af projekterne omlægningsplanerne.
Det væsentlige er, at skitseprojekterne først kan gøres til virkelighed, når der er indgået frivillige aftaler omkring dem.
Derfor er omlægningsplanerne også dynamiske og vil efter 2025 løbende skulle justeres. I de tilfælde, indsatser ikke kan realiseres, skal de erstattes af andre.
Nye projekter kan tilføjes, når der kommer nye virkemidler, og eksisterende skitseprojekter kan erstattes, hvis de ikke kan gennemføres.
Den 1. juli 2025 skal de første skitseprojekter være indtegnet i det nye IT system MARS og ultimo 2025 skal Byrådet principvedtage de dele af omlægningsplanen, der er inden for egen kommunegrænse.
Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø peger på otte mulige indsatser til omlægningsplanerne for at realisere målene i aftalen om et Grøn Danmark.
Arbejdet med omlægningsplanerne skal tage udgangspunkt i det udmeldte indsatsbehov for kvælstof og potentialet for lavbundsprojekter.
I Frederikshavn kommune er der ikke meldt et behov for kvælstofindsatser ud, men der er potentiale for følgende indsatser til omlægningsplanen:
Hver måned kan du her læse en opdateret status på, hvordan arbejdet med Den Grønne Trepart skrider fremad i Frederikshavn Kommune.
Arbejdet med Grøn Trepart er godt i gang, og i marts og april har der været særligt fokus på at inddrage de lokale aktører og høre deres input forud for arbejdet med omlægningsplanen.
Den 27. marts 2025 blev det første møde i Mini Trepart afholdt med repræsentanter fra Agillix, den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening og Forsyningen.
På mødet blev indsatsområderne: lavbundsarealer, naturprojekter og skovrejsning præsenteret. Det samme gjorde processen for, hvornår parterne har mulighed for at give input forud for arbejdet med omlægningsplanen.
Det var et godt og konstruktivt møde og selvom der var forskellige interesser og perspektiver, var der samtidig enighed om at se nærmere på arealer, hvor der kan opnås synergieffekter. Det gælder blandt andet biodiversitet, drikkevandsinteresser mv.
Deltagerne i Mini Trepart mødtes igen til en workshop den 7. april 2025, hvor der mere konkret og med udgangspunkt i digitale kort, blev drøftet prioriteringer og mulige områder at arbejde videre med – særligt med fokus på lavbund.
Ud fra input fra Mini Treparten er vi nu i gang med at danne overblik og se på de interesser, der generelt er i den kommunale planlægning og lave analyser som grobund for det videre arbejde med mulige arealer.
Næste møde med Mini Trepart bliver den 2. maj 2025, hvor ambitionen er at præsentere gruppen for analyserne og de interesseområder inden for lavbund, de kaster af sig.
Arbejdet med Grøn Trepart skrider fortsat fremad og i tæt dialog med den nedsatte Mini Trepart for Frederikshavn, hvor repræsentanter fra Agillix, lokalafdelingen for Danmarks Naturfredningsforening, Naturstyrelsen og Forsyningen sidder med.
Der har senest været møde med Mini Treparten den 2. maj, hvor fem interesseområder for arbejdet med mulige lavbundsprojekter blev præsenteret.
I juni er Plan – og Miljøudvalget blevet orienteret om, hvordan arbejdet skrider fremad og også for de fem interesseområder. De fremgår af bilag til dagsordenen og kan findes på linket:
Plan- og Miljøudvalget 2022-2025 - Lokale 0.27
De fem interesseområder er valgt, fordi det er her, der ser ud til at være et potentiale for større sammenhængende lavbundsprojekter.
Samtidig er der en række synergier i områderne, hvor projekterne ser ud til at kunne understøtte og/eller forbedre naturen.
For at finde ud af, hvad der reelt er at muligheder i områderne, er administrationen i gang med en nærmere analyse og kvalificering.
Ud over lavbundsprojekter arbejdes der med forslag til sammenhængende naturprojekter og skovrejsning, selvom det endnu ikke er afklaret, hvordan disse elementer kan indgå i omlægningsplanen.
Når vi er længere i processen, skal de mulige lavbundsarealer indtegnes i det nationale IT-system MARS og her er det mulig for alle at se de potentielle projektområder.
Forud for indberetningen vil administrationen - i tæt samarbejde med Mini Treparten - orientere berørte lodsejere og landmænd skriftlig.
Her er vigtigt at understrege, at alle projekter bygger på frivillighed og er med økonomisk kompensation gennem tilskudsordninger. Man er som lodsejer derfor ikke forpligtet til at deltage i et projekt, selvom det er tegnet i MARS eller senere kommer til at indgå i omlægningsplanen.
En omlægningsplan er dynamisk og skal pege på egnede arealer, som potentielt kan indgå i projekter som lavbund, ny natur og skovrejsning. Planen skal danne grundlag for videre dialog og undersøgelser, hvis der er lokal opbakning.