Gå til hovedindhold

Video: Køer hjælper biodiversiteten

Her kan du se, hvordan kommunens køer helt konkret arbejder med 'Verdensmål 15: Livet på land' ved at hjælpe biodiversiteten.

Indhold

    I Frederikshavn Kommune har vi ansat køer til at hjælpe med at skabe og opretholde biodiversitet. 

    Køerne hjælper biodiversiteten i vores åbne landskaber ved at sikre, at landskaberne ikke gror til i træer og højt græs. Når køerne afgræsser områder som for eksempel Hulsig Hede, så skaber det plads til, at forskellige planter og blomstrende urter kan gro der. Når køerne sætter spor i græsset, bliver det også til små såbede.

    Køer har ingen overtænder i forreste del af munden, og derfor er de gode til at afgræsse lige i den højde, som passer til mange planter.

    Kommunen har også heste til at afgræsse nogle områder. Men de har tænder forrest i både over- og undermund, og derfor bider de græsset af længere nede på stænglerne. Det kan være godt i nogle tilfælde og ikke i andre. Om vinteren spiser hestene gerne bark på træerne, og det er rigtig godt, for så dør de træer, som ikke skal være i de åbne landskaber.

    På den måde kan heste og køer være med til at skabe større biodiversitet på hver deres gavnlige måde.

    Hvad er biodiversitet?

    Biodiversitet handler om rigdom på arter. Jo flere forskellige arter, jo bedre biodiversitet. Men biodiversiteten er presset i hele verden. Det er den, fordi mange artes levesteder forsvinder. I Danmark kan du følge arternes status på den såkaldte "rødliste". Den viser, hvilke arter der er truede. Du kan læse mere om rødlisten og finde den her hos Miljøstyrelsen.